7 نوع زیره کفش پر کاربرد در صنعت کفش ایران و ویژگی آنها

زیره کفش چیست؟ کفش از دو قسمت اصلی به نامهای رویه و زیره تشکیل شده است. قسمت رویه بیشتر از جنس پارچه یا چرم است اما زیره کفش بیشتر از مواد شیمیایی مستحکم تشکیل شده است. هدف این مطلب، آشنایی کلی با انواع زیره های پر کاربرد در ایران و جهان و دسته بندی زیره کفشها بر اساس استفاده و کاربرد آنهاست. زیره از اهمیت بالایی در صنعت کفش برخوردار است؛ به گونه ای که در جهان نیمی از تحقیقات مربوط به کفش، روی نوع زیره انجام می شود.

اگر شما هم هنگام خرید کفش به زیره آنها توجه نمی کنید، باید بدانید که زیره کفش، مهمترین قسمت کفش است که تاثیر مستقیم بر روی وزن، راحتی، استحکام و تعادل شما هنگام راه رفتن می گذارد. از اینرو آشنایی با انواع زیره کفش هنگام خرید به شما کمک می کند که مناسب ترین انتخاب را با توجه به محیط زندگی و کاربری مدنظر برای استفاده از آن داشته باشید.

به طور کلی انواع زیره های کفش را باید مناسب با سبک زندگی و روش استفاده خود انتخاب کنید. مثلاً از زیره مناسب کفش پیاده روی به هیچ وجه نباید برای کفش کوهنوردی استفاده کرد. اکثر مردم هنگام خرید کفش به زیره کفش دقت نمی کنند. اگرچه امروزه تولیدکنندگان کفش اطمینان می‌دهند که همه زیره ها تا حدی راحتی و استحکام دارند ولی چند نوع رایج از زیره ها وجود دارد که قبل از  اینکه کفش بعدی خود را بخرید، باید در مورد آنها بدانید.

اگر پاهای خود را دوست دارید و به سلامت آنها اهمیت می دهید، احتمالاً جمله معروف “پا قلب دوم شما است” را زیاد شنیده اید! اینکه پا قلب دوم محسوب می شود پر بیراه نیست؛ به دلیل اینکه در عضلات پشت پا، دریچه ای قرار دارد، که پمپاژ مجدد خون را مثل قلب انجام می دهد. امروزه افراد آگاه، بیشتر از اینکه به زیبایی کفش اهمیت دهند، نگران سلامتی خود هستند. ولی می توان کفشی انتخاب کرد که در کنار زیبایی و به روز بودن، سلامت پا را نیز به همراه داشته باشد.

قلب دوم در فشار طولانی مدت و آزار دهنده از تپش می افتد و این فشار می‌تواند از سوی یک کفش نامناسب با کفی یا زیره غیر استاندارد وارد شود. به پاهایتان لطف کنید و با انتخاب کفی و زیره مناسب برای کفش، آسایش آنها را حتی در سخت ترین شرایط فراهم کنید.

انواع زیره کفش؛ ویژگی ها و کاربردها

انتخاب یک کفش با زیره مناسب می تواند فشاری که در هنگام پیاده روی و راه رفتن طولانی در پا ایجاد می شود را کاهش دهد. اهمیت دادن به پا و انتخاب کفش مناسب، در جایی بیشتر نمایان می شود که به مرور و با افزایش سن افراد، درد و علائم اولیه بیماری هایی نظیر دیابت، ناراحتی قلبی، زانو درد ، کمر درد و واریس و … اکثراً در پاها نمود پیدا می کند.

کفش بدون زیره مناسب می تواند ضرری بیشتر از پای برهنه داشته باشد. بنابراین زیره یکی از بخشهای اصلی کفش است. در واقع هیچ کفشی بدون زیره کامل نیست. زیره کفش به دلیل اینکه با بیرون در ارتباط است و با سطح زمین برخورد می‌کند، اگر درست و مناسب و بادوام انتخاب شود، هم از آسیب رساندن به پاهای شما جلوگیری می کند، هم راحتی پا شما را تضمین می کند و هم بر عمر و دوام کفش می افزاید. شما باید قبل از خرید کفش، در مورد جزئیات آنها بدانید زیرا کفشی که زیره خوبی نداشته باشد باعث آسیب به پاهای شما می شود.

طراحی برخی از زیره های کفش به قدری زیباست که خود دلیلی برای خرید آن کفش می شود. ممکن است با خود بگویید مگر زیره کفش‌ها چه تفاوتی با هم دارند؟ اما اشتباه نکنید. هر زیره کاربرد خاص خود را دارد و هنگام خرید کفش باید به کاربرد زیره آن کفش نیز دقت کنید تا از شکستگی و ترک خوردن زیره کفش پیشگیری کنید.

در انتخاب یک کفش، چند مورد بسیار حائز اهمیت هستند؛ قالب کفش، رویه یا پستایی کفش، زیره کفش و کیفیت متریال به کار رفته در آن. زیره هر کفش تاثیر زیادی در کیفیت و راحتی آن کفش دارد؛ بنابراین برای خرید یک کفش خوب باید با خصوصیات و کاربرد انواع زیره کفش آشنا باشید. در این مطلب با انواع زیره کفش و ویژگی آنها آشنا خواهیم شد.

زیره کفش پلی یورتان با نام اختصاری PU

زیره پی یو پر مصرف ترین نوع زیره کفش در ایران است. علت مصرف بالای این زیره در دسترس بودن آن، ارزان بودن قالب و زیاد بودن کارخانه های تولید زیره PU است. مواد پلی یورتان به صورت دو جزئی و از ترکیب دو ماده پلی ال و ایزوسیانات در فشار بالا توسط دستگاه تزریق تولید می‌شود. به دلیل داشتن سلول باز زیره پلی یورتان، خاصیت جذب ضربه آن به اندازه فوم EVA قابل توجه نیست. با این حال، مانایی فشار زیره پی یو از زیره EVA پایین تر است بنابراین زیره پی یو معمولاً عمر طولانی تری نسبت به آن دارد.

این نوع زیره در دو نوع پلی اتری و پلی استری در بازار موجود است که هر کدام از آنها کارایی مخصوص به خود را دارند. مواد پلی یورتان مورد استفاده در انواع زیره کفش دارای ساختار سلولی نرم و منعطف هستند. زیره پلی یورتان بسیار مستحکم و بادوام بوده و در عین حال بسیار نرم و انعطاف‌پذیر است. این زیره قدرتمند در برابر مواد شیمیایی نیز مقاومت بسیار خوبی از خود نشان می دهد و در تولید بسیاری از کفش های ایمنی، از زیره هایی از نوع پلی یورتان استفاده می شود.

انواع زیره کفش؛ ویژگی ها و کاربردها
زیره کفش پلی یورتان با نام اختصاری PU
مزایای زیره پلی یورتان (PU):
  • این نوع زیره به خاطر چگالی پایین، بسیار سبک است؛ به طوری که یک جفت کفش با زیره یو پی به اندازه یک لنگه کفش وزن دارد.
  • با پوشیدن کفش‌هایی که از زیره یو پی تولید شده اند، به هیچ وجه حرارت زمین به پاهای شما منتقل نمی‌شود.
  • نمی توان گفت که در این نوع زیره اصلاً امکان سایش وجود ندارد، اما عمدتاً سایش در وزن‌های بالای ۱۰۰ کیلوگرم رخ می‌دهد.
  • به دلیل قالب ارزان هزینه تولید این نوع زیره پایین است.
  • امکان شکستن و ترک خوردگی این زیره کمتر از ده درصد است.
  • میزان اصطکاک این زیره با سطوح متوسط و در حد نرمال است.
  • مواد تشکیل دهنده آن نسبتاً نرم هستند.
  • طول عمر زیره PU بر اساس نحوه استفاده از کفش متغییر است. اما می توان گفت که طول عمر مناسبی دارد.
معایب زیره پلی یورتان (PU):
  • معمولاً این نوع زیره به مرور زمان رنگ خود را از دست می دهد.
  • هنگام تولید، حباب های سوراخ مانند ریز در زیره ممکن است به وجود آید.

زیره اتیلن وینیل استات (EVA)

زیره اتیلن وینیل استات یا به اختصار EVA به دلیل ارزان و سبک وزن بودن، یکی از محبوب ترین مواد مورد استفاده در تولید زیره کفش است. این زیره از مواد فوق‌العاده نرم ساخته شده و قابلیت تحمل شوک ها و ضربه های شدید را دارد و برای ساخت اکثر کفشهای ورزشی از زیره EVA استفاده می شود. در میان انواع زیره های کفش، پر مصرف ترین نوع زیره کفش در شرکت های بزرگ مانند آدیداس و نایک است. علت مصرف بالای این زیره در شرکت های بزرگ سبکی و کیفیت رنگ آن است.

به دلیل نرمی فوق‌العاده زیره EVA معمولاً آن را با لاستیک و تی پی یو (TPU) ترکیب می کنند تا در برابر حرارت مقاوم باشد و تغییر شکل ندهد. بنابراین اگر در ساخت زیره کفش  EVA از لاستیک و تی پی یو (TPU)  استفاده نشود، احتمال لیز خوردن کفش در سطوح لغزنده و مرطوب وجود دارد. زیره EVA در کنار نرم بودن، بسیار سبک است و در ساخت کفشهای راحتی نیز کاربرد دارد. فوم سلول بسته این نوع زیره، خاصیت جذب ضربه بالایی دارد. این نوع زیره می تواند به روش تزریق قالبی و اکستروژن تولید شود.

زیره کفش اتیلن وینیل استات (EVA)
مزایای زیره کفش EVA
  • کمترین وزن در بین انواع زیره ها را دارد و به همین دلیل کار و پردازش بر روی آن آسان می شود.
  • در این زیره حرارت زمین به پا انتقال داده نمی شود، حتی در دمای زیر صفر درجه، انعطاف پذیری بالایی دارد و به راحتی جمع و بد شکل نمی شود.
  • مقاومت این زیره در برابر سایش بالا نیست.
  • به دلیل نرمی جنس این زیره، امکان شکستن آن کم است اما این انعطاف در حد تا شدن نیست.
  • کف زیره در سطح مرطوب، چسبندگی ندارد و امکان لیز خوردن وجود دارد.
  • جنس این زیره فوق العاده نرم است و مقاومت آن در برابر فشار بسیار ضعیف است. کف کفشها اغلب به راحتی تغییر شکل می دهند و پس از فشرده سازی به راحتی قابل برگشت نیستند. در وزن های بالای ۱۰۰ کیلوگرم باعث له شدن زیره و کم شدن ارتفاع زیره می شود.
  • زیره کفش EVA دارای مقاومت کششی و چقرمگی بالا و مقاومت خوب در برابر ضربه است.علاوه بر این دارای ساختار سوراخ حباب بسته نیز هست که آنرا در برابر رطوبت، آب و در برابر خوردگی شیمیایی آب دریا، گریس، اسید، قلیا و … مقاوم می کند.
معایب زیره کفش EVA
  • جذب آب این زیره بالا است و به راحتی کثیف می شود.
  • برای محیط زیست مضر است و به راحتی تجزیه نمی شود.
  • قیمت بالای قالب و کم بودن تولیدکننده در ایران سبب افزایش قیمت آن شده است.

زیره کفش لاستیکی (Rubber)

اگر در بخش مشخصات کفش شما عبارت Rubber نوشته شده است، به این معناست که کفش شما از یک زیره لاستیکی بهره می برد. زیره کفش رابر به هیچ وجه امکان شکسته شدن و سایش ندارد و اصطکاک بسیار بالایی دارد. زیره Rubber با وجود استحکام بالا، قدرت انعطاف پذیری بسیار خوبی هم دارد و همین ویژگی باعث می شود که در ساخت کفشهای کوهنوردی از این نوع زیره استفاده شود.

زیره لاستیکی نسبت به زیره های دیگر کمی سنگین تر است. البته برخی از افراد دوام و انعطاف پذیری این زیره را به وزن آن ترجیح می دهند، اما شاید بهتر باشد در ساخت کفشهای راحتی از این نوع زیره استفاده نشود. کفشی که با زیره Rubber ساخته شده، ممکن است در هنگام حرکت بر روی سطوح صاف و صیقلی به دلیل اصطکاک لاستیک با سطح، تولید صدا کند که طبیعی است.

این زیره ها از لاستیک آلی (ارگانیک) ساخته می شوند که انعطاف پذیر، ضد آب و ماندگار هستند. آنها می توانند سایش روزانه را تحمل کنند و برای استفاده روزانه ایده آل هستند. البته در بسیاری از کارخانه ها در ترکیب مواد آن دست برده می شود که این کار برای مقاصد خاصی مانند معطر کردن و پایین آوردن هزینه است.به علاوه، می توان آنها را متناسب با سبکهای مختلف کفش، از کفشهای رسمی گرفته تا لوفرها و بوت های پیاده روی، طراحی کرد. زیره کفش رابر بهترین جایگزین برای زیره های چرمی است و تقریباً به اندازه همتایان چرمی خود بادوام است.

‌بهترین چیز در مورد زیره های لاستیکی این است که در برابر آب مقاوم هستند، بنابراین می توانید بدون هیچ ترسی آنها را بپوشید، حتی اگر کار شما برای ساعات طولانی با آب باشد. کفش های دارای زیره لاستیکی نسبت به سایر زیره ها معمولاً سنگین هستند اما کیفیت خوبی دارند. این زیره ها معمولاً در کفشهای نظامی و کوهنوردی استفاده می شوند و استحکام و مقاومت سایشی خوبی دارد.

تنها نقطه ضعف زیره های لاستیکی این است که در صورت سایش زیاد در مدت زمان طولانی، مستعد ترک خوردن هستند. از آنجایی که لاستیک یک ترکیب پلیمری است، زیره کفش دارای خاصیت ارتجاعی و مقاومت در برابر سایش است. بنابراین می تواند چندین خمش، کشش و فشرده سازی را بدون هیچ آسیبی تحمل کند و راحتی و سرعت واکنش را بهبود بخشد. ضمناً این زیره کفش دارای مقاومت اسیدی و قلیایی نیز هست که برای روزهای بارانی مناسب است.

زیره کفش لاستیکی (Rubber)
مزایای زیره کفش لاستیکی
  • این زیره با دوام ترین زیره در بازار است.
  • چسبندگی آن به سطح زمین بالاست و برای مسیرهای سخت مناسب است.
معایب زیره کفش لاستیکی
  • بالاترین وزن در بین زیره های معمول در بازار را دارد
  • مواد اولیه آن گران قیمت هستند و این زیره را نسبت به رقبا گرانتر می کند.
  • محدوده رنگ بندی کمی دارد.

زیره کفش تی پی یو (TPU)

اگر به مقاومت زیره کفش در برابر لغزش و سایش، اهمیت می دهید باید به سراغ زیره کفش تی پی یو (TPU) بروید. زیره تی پی یو استحکام بالایی دارد و در عین حال انعطاف پذیر است. همانطور که گفته شد، ویژگی بارز این نوع زیره این است که مقاومت بسیار بالایی در برابر سایش و لغزش دارد، عایق خوبی محسوب می شود و در برابر شکستن نیز مقاوم است. به همین دلیل معمولاً برای ساخت کفشهای ایمنی از این نوع زیره استفاده می شود.

جالب است بدانید که زیره تی پی یو در حالت کلی شفاف و بدون رنگ است. همین موضوع سبب می‌شود که طراحان کفش به راحتی این زیره را با رنگ موردنظر خود را تولید کنند و در نتیجه رنگهای متنوعی از این نوع زیره در بازار موجود است.

پلی اورتان ترموپلاستیک (TPU) یک ترموپلاستیک الاستومری بر پایه پلی اورتان است و نوع جدیدی از مواد است که برای محیط زیست مضر نیست. زیره کفش تی پی یو یک ماده پلیمری خطی است که از دی ایزوسیانات، پلیول ماکرومولکولی و گسترش دهنده زنجیره تشکیل شده است. کاملاً شفاف است و خاصیت ارتجاعی آن عالی  است. قدرت اصطکاک بالا و سایش بسیار کمی دارد.

این زیره می تواند جایگزین PVC  نرم شود تا الزامات حفاظت از محیط زیست را بیشتر برآورده کند. این نوع زیره کفش اغلب در کفشهای سافت بال، بیسبال، گلف، فوتبال، کفشهای زنانه، بوت های اسکی، بوت های ایمنی و اکثر کفشهای اسپرت و روزمره استفاده می شود.

زیره کفش تی پی یو (TPU)
مزایای زیره کفش تی پی یو (TPU)
  • زیره های تی پی یو در برابر سایش و همچنین لغزش بسیار مقاوم هستند.
  • این زیره از انتقال حرارت به پاهای فرد جلوگیری می کند.
  • این نوع زیره ها بسیار منعطف بوده و از آنها می توان در مکانهای مختلف استفاده کرد.
  • در این نوع زیره کفش، امکان شکستن وجود ندارد.
  • این زیره شفاف است و می تواند در رنگهای مختلف تولید شود.
  • ظاهر آن خوب است و در زیبایی کفش تاثیر مثبتی دارد.
معایب زیره کفش تی پی یو (TPU)
  • در نفوذپذیری هوا سخت تر، سنگین تر و ضعیف تر عمل می کند.
  • مقاومت آن در برابر حرارت به خصوص در برابر آب گرم و فشار ضعیف است.
  • وزن این زیره نسبتاً بالا است.
  • مواد این زیره نسبت به زیره های مشابه گران قیمتاست.
  • ممکن است در فرآیند ساخت این زیره، در آن حباب ایجاد شود.

زیره کفش پی وی سی (PVC) 

زیره کفش پی وی سی (Poly Vinyl Chloride) یک عایق بسیار عالی برای انواع کفشها محسوب می شود. زیره پی وی سی به راحتی قابلیت تبدیل شدن به شکل های مختلف را دارد. زیره کفش PVC به طور ذاتی سخت است و با اضافه کردن برخی مواد، کمی نرمتر می شود. این نوع زیره که معمولاً با عنوان زیره پلاستیکی نیز شناخته می شود، مهمترین ماده در تولید زیره کفش به صورت سنتزی است. زیره پی وی سی معمولا به صورت تزریق مستقیم تولید و استفاده می شود.

ارزان ترین نوع از انواع زیره های کفش در ایران و جهان است که به صورت گرانول در دستگاه های تزریق PVC استفاده می شود. وزن مواد PVC بالا است و بیشتر در دمپایی و کفش های مجلسی ارزان استفاده می شود. با آمدن زیره PU به ایران استفاده از مواد PVC کم شد ولی بعد از گرانی مواد PU دوباره استفاده از زیره  PVCرونق گرفت. همچنین نوع جدیدی از انواع زیره های کفش به نام زیره ایربولینگ، زیر مجموعه این نوع زیره کفش هستند.

وزن نسبتاً سبک و قیمت مقرون به صرفه این زیره نیز باعث شده که طرحهای متنوعی از زیره پی وی سی در بازار موجود باشد و بیشتر در ساخت کفشهای ارزان قیمت و دمپایی ها مورد استفاده قرار می گیرد. از دیگر مزیت های زیره PVC این است که امکان سایش و شکستن ندارد.

زیره کفش پی وی سی (PVC)
مزایای زیره کفش پی وی سی
  • زیره پی وی سی، ارزان ترین نوع زیره در ایران است.
  • وزن این زیره نسبتاً بالا است.
  • زیره پی وی در مقابل انتقال حرارت از زمین به پا مقاومت متوسطی دارد.
  • این نوع از زیره کفش از مقاومت بسیار خوبی برخوردار بوده و در برابر سایش پایدار است.
  • زیره های پی وی سی از لحاظ شکنندگی نیز عملکرد بسیار خوبی را ارائه می دهند و امکان شکستن در آنها وجود ندارد.
  • قدرت چسبندگی و اصطکاک این زیره نیز در قیاس با دیگران رقیبان در میانه قرار می گیرد.
  • نوع مواد: در زمستان کمی سخت و در تابستان کمی نرم
  • قیمت قالب این زیره پایین است و تولید آن را اقتصادی می کند.
  • حفظ رنگ این زیره در طول زمان بالا است.
معایب زیره کفش پی وی سی
  • طول عمر زیره پی وی سی نسبتاً کم است.
  • جنس این زیره در برخی اوقات به صورت رگه رگه است.
  • این زیره انعطاف کمتری دارد و احتمال شکستن آن خصوصاً در هوای سرد زیاد است.

زیره کفش ترمو (Termo)

اگر دنبال کفشی هستید که در برابر لغزش و سایش به شدت مقاوم باشد حتما کفش هایی را انتخاب کنید که با زیره ترمو ساخته شده اند. زیره کفش ترمو (Termo) با کیفیت بالای خود به شما این امکان را می دهد که به راحتی بر روی سطوح لغزنده نیز قدم بزنید. زیره ترمو، ترکیبی از مواد پی وی سی با  مواد پلی اورتان ترمو پلاستیک (TPU) است که از  این ترکیب یک زیره جدید با انعطاف پذیری بالاتر و مقاومت بهتر در برابر سایش حاصل می شود. 

این زیره عایق حرارت است و برای  تابستان و زمستان مناسب است. وزن سبکی دارد و برای استفاده روزمره گزینه خوبی است و مقاومت خوبی در برابر لغزش و سایش دارد. این زیره با کیفیت مستعد ترک خوردن نیست و روی سطوح لغزنده، سختی و اصطکاک خوبی از خود نشان می دهد، سر نمی خورد و قابلیت کشسانی خوبی دارد. از دیگر مزایای این زیره این است که امکان شکستن ندارد و چگالی متوسطی دارد، بنابراین وزن نسبتاً سبکی دارد و برای پیاده روی‌ نیز مناسب است.

پی وی سی ترکیبی یکی از پرمصرف ترین و ارزان ترین مواد در تولید انواع زیره کفش، صندل و دمپایی محسوب می شود. وقتی مواد پی وی سی با مواد پلی یورتان ترموپلاستیک (TPU) ترکیب شود، زیره ای با مقاومت سایشی و انعطاف پذیری بالا به دست می آید.

زیره کفش ترمو (Termo)
مزایای زیره ترمو
  • در این زیره حرارت زمین به پا منتقل نمی شود و راحتی خوبی را به استفاده کننده ارائه می دهد.
  • ترکیب چندگانه این زیره سبب مقاومت بالای آن در برابر سایش شده است.
  • به جهت نرمی و انعطاف بالا، امکان شکستن این زیره کفش بسیار پایین است.
  • قدرت اصطکاک و چسبندگی بالایی دارد و امکان لیز خوردن ندارد. البته روی بنزین بسیار لیز است.
  • جنس زیره ترمو نرم است و عمدتاً در کفشهای زمستانی مصرف دارد.
  • قابلیت کشسانی خوبی دارد و باعث ایجاد حس راحتی در پا می شود.

زیره کفش چرمی

یکی از محبوب ترین زیره‌ های کفش  در بازار، زیره چرم است که اصطلاحاً به آن میکرولایت نیز گفته می شود. به رغم آسیب پذیر بودن، زیره های چرمی یکی از محبوب ترین زیره ها در کفشهای مجلسی و رسمی هستند. پوست گاو معمولاً در حدود نیم سانتی متر ضخامت دارد. زیره های چرمی گاو یا گاومیش از انواع پر کاربرد برای زیره های چرمی هستند. از جنس چرم به طور معمول برای تولید کفش مردانه استفاده می شود.

اعتقاد بر این است که اگر به درستی از زیره های چرمی نگهداری شود، از بین تمام زیره ها بادوام تر است؛ یعنی آسیب پذیر بودن زیره چرمی با نگهداری صحیح به حداقل ممکن کاهش می یابد. همچنین به دلیل اینکه زیره کفش چرم قابلیت تبدیل شدن به هر شکل فرم پایی را دارد می تواند جزو طبی ترین و بهترین نوع زیره کفش به شمار آید.

زیره های چرم قابلیت تنفس دارند که پایتان در آن عرق نمی کند و باعث جلوگیری از مشکلات پوستی و قارچی در پاهای شما می شود. زیره های چرمی بیشتر برای فصول گرم سال مناسب هستند و برای فصول سرد به دلیل آسیب پذیری زیره توسط آب، رطوبت و سرمای هوا چندان توصیه نمی شوند. این زیره ها چون ظاهر بسیار شیکی به کفش می دهند، طرفداران زیادی دارد ولی باید قیمت بالای آن نسبت به سایر زیره ها را نیز متذکر شد.

زیره کفش چرمی
مزایای زیره چرم
  • زیره های چرمی بیشتر به دلیل داشتن جذابیت ظاهری بسیار بالاتر خریداری و استفاده می شوند.
  • زیره چرمی در تابستان فوق العاده خنک، ولی در زمستان سرد است؛ بنابراین برای استفاده در کفشهای تابستانی مناسب است.
  • به دلیل انعطاف و قابلیت شکل پذیری چرم، امکان شکستن این زیره بسیار پایین است.
معایب زیره چرم
  • وزن زیره چرمی به دلیل ضخامت و جنس آن بالا است.
  • در این نوع از زیره ها، میزان سایش بالا است.
  • میزان چسبندگی و قدرت اصطکاک چرم به دلیل ساختار صاف آن بسیار پایین است.
  • زیره چرمی معمولاً از زیره لاستیکی و پلاستیکی گرانتر است و به همین دلیل عمدتاً در تولید کفشهای با کیفیت مورد استفاده قرار می گیرد.
  • زیره های میکرولایت برای فصول سرد سال مناسب نیستند و در اثر رطوبت و سرمای هوا دچار آسیب می شوند.

جمع بندی

با توجه به مطالب بیان شده و آشنایی اولیه با انواع زیره های مرسوم در بازار ایران، نمی توان به صورت قاطع یکی از این زیره ها را بهتر از بقیه دانست. فاکتورهای زیادی از جمله قیمت زیره و توان رقابت اقتصادی در حوزه قیمت تمام شده کفش، گاهی تاثیر بیشتری از کیفیت یا کارایی یک زیره ایفا می کند.

نوع کاربرد کفش مدنظر نیز در تعیین زیره آن اهمیت دارد و گاهی نوع استفاده و گاهی حفظ کیفیت ظاهری، نوع زیره یک کفش را تغییر می دهد. اما می توان به صورت کلی زیره PU و PVC را به دلیل ارزان بودن و البته کارایی متوسط، در صنعت کفش ایران پر کاربرد دانست و زیره های EVA، ترمو و TPU نیز با توجه به کیفیت بالای آنها در کفشهایی با مصارف خاص مورد استفاده قرار می گیرند و چون مخاطب خاص خود را دارند، معمولاً فاکتور قیمت اقتصادی در آنها تاثیرگذار نیست.

زیره چرمی نیز با توجه به ضعف های شدیدی که دارد، تقریباً به جز موضوع لوکس بودن و ظاهر برازنده کفش، توجیهی برای استفاده ندارد. اما به هر جهت سلیقه بسیاری از مشتریان در این حوزه، استفاده از متریال طبیعی است و می بایست به آن احترام گذاشت.

اما آنچه مهمتر از رده بندی زیره های کفش است، توجه به این نکته است که تاثیر زیره در راحتی کفش و مدت زمان بالای استفاده آن و همچنین سلامتی فرد استفاده کننده بسیار زیاد است و می توان تمام بار در حوزه توجه به سلامتی پا را به زیره کفش مرتبط دانست و رویه کفش با هر جنسی از چرم گاوی گرفته تا پارچه های کتان، به این اندازه در راحتی و سلامت پا نقش ندارند.

بنابراین توصیه می شود علاوه بر کارایی و کاربرد زیره ها، در انتخاب کفش، میزان تاثیر زیره آنها بر سلامت پا و راحتی کفش نیز در نظر گرفته شود و ظاهر کفش و قیمت پایین آن تنها ملاک انتخاب نباشد. چون در عمل کفش با زیره بی کیفیت و غیر استاندارد با هر قیمتی که خریداری شود، استفاده ای نخواهد داشت و عملاً هزینه ای که بابت آن پرداخت کرده اید، به هدر رفته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست مطلب

15 روش تشخیص چرم طبیعی از مصنوعی
مهدی فاطمی

15 روش تشخیص چرم طبیعی از مصنوعی

تشخیص چرم طبیعی از مصنوعی یکی از دغدغه های مهم خریداران محصولات چرمی است. این تشخیص کار خیلی سختی نیست. کافی است ترفندهایی که وجود دارد را یاد بگیرید.